Piekarnik lub kuchenka z jakim sposobem czyszczenia?

Aby cieszyć się niesamowitym smakiem przyrządzanych potraw należy nie tylko mieć smykałkę do gotowania lub posiadać dobre przepisy, ale należy także zadbać o czystość piekarnika. Odpowiednia pielęgnacja sprawi, że nasze potrawy będą wolne od innych zapachów, ale również pozwoli cieszyć się dłużej piekarnikiem. Tylko na piekarnik z jakim sposobem czyszczenia zdecydować się skoro na rynku oferowanych jest kilka możliwości?

Czyszczenie katalityczne

Piekarnik wyposażony w tę funkcję posiada na bocznych ścianach spejcalne wkłady, które mają porowatą powierzchnię. Na tej powierzchni odkładają się zanieczyszczenia podczas pieczenia. Proces czyszczenia ropoczyna się już podczas pieczenia, a po zakończeniu następuje tak zwane dopalanie katalityczne, czyli podgrzanie wnętrza piekarnika do temperatury 300-350 stopni, co sprawia, że wszelkiego rodzaju zabrudzenia są wypalane i po zakończeniu cyklu należy jedynie zebrać powstały popiół.

Jeżeli chcemy utrzymać właściwości czyszczenia katalitycznego, to należy co kilka cykli pieczenia włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temperaturę 250 stopni i odczekać godzinę. Pozwoli to na dopalenie pozostałych zabrudzeń, które pozostały mimo standardowego dopalania następującego po każdym cyklu.

Trzeba również pamiętać, że co jakiś czas wkłady należy umyć, najlepiej ręcznie. Zmywanie w zmywarce może być zbyt intensywne. Wkłady oczywiście zużywają się i po kilkunastu miesiącach (2-3 latach) należy je wymienić na nowe.

Taki rodzaj czyszczenia znajdziemy w piekarnikach do zabudowy i kuchenkach wolnostojących. Przykładowe modele: Amica 6226GcED3.43ZpTsKDpA(Xx) i Amica ED47638BA.

Czyszczenie pyrolityczne

Czyszczenie pyrolityczne polega na wypalaniu brudu w temperaturze aż 500 stopni. Cały cykl trwa około 2 godzin, a ze względów bezpieczeństwa drzwiczki podczas pracy urządzenia są zablokowane i odblokowują się dopiero gdy temperatura we wnętrzu spadnie do bezpiecznego poziomu. Dzięki wysokiej temperaturze wypalania po skończonym czyszczeniu należy jedynie zebrać spopielone resztki za pomocą wilgotnej ściereczki.

Na co należy zwrócić uwagę użytkując piekanik z czyszczeniem pyriolitycznym? W przypadku niektórych piekarników przed włączeniem czyszczenia należy wyjąć kratki i prowadnice. W przeciwnym razie mogłyby ulec uszkodzeniu. Przed czyszczeniem należy również usunąć większe resztki jedzenia, ponieważ mogą zapłonąć w tak wysokiej temperaturze oraz usunąć resztki kwaśnych produktów – jeżeli nie usuniemy mogą nam odbarwić wnętrze piekarnika na biało.

Takie czyszczenie należy przeprowadzać co 2 miesiące.

A oto przykładowe modele z czyszczeniem pyrolitycznym: Whirlpool OAKZ9 7961 SP NB, Samsung Dual Cook Flex NV75N7677RS.

Czyszczenie parowe

Piekarniki i kuchenki wyposażone w taki sposób czyszczenia posiadają pojemnik, który napełnia się wodą. Następnie woda jest podgrzewana i staje się parą wodą, która zmiękcza zabrudzenia w piekarniku. Po 30 minutach cykl czyszczenia kończy się i należy usunąć zanieczyszczenia za pomocą ścierki lub również środków czyszczących jeżeli zaistnieje taka potrzeba.

Taki sposób czyszczenia jest dobry do codziennego stosowania, ponieważ nie jest w stanie samodzielnie usunąć większych, zaschniętych zabrudzeń. Mimo wszystko para wodna zmiękczy takie zabrudzenia, więc znika potrzeba szorowania piekarnika.

Przykładowe urządzenia z czyszczeniem parowym: kuchenka Amica 57GED3.31HZpTaDpA(Xx), piekarnik Electrolux EOD3C50TX SteamBake

A Ty? Jaki sposób czyszczenia piekarnika posiadasz?

Jeżeli dotrwaliście do końca artykułu to:

  • zostawcie komentarz
  • subksrybujcie
  • polubcie mnie na Facebook’u jeśli jeszcze tego nie zrobiliście LINK
  • przeczytajcie artykuł o moich typach kuchenek wolnostojących w danych kategoriach cenowych LINK